måndag 25 mars 2013

Ny information från Colombia

I slutet av förra veckan kom ny information från Adoptionscentrum om läget i Colombia. Ett förtydligande för er som läser bloggen är att man kan välja två olika vägar för att adoptera från Colombia via Adoptionscentrum 1) via privata barnhem och 2) via ICBF  -kort beskrivet som kommunala barnhem. Kortfattat kan man summera att det verkligen inte ser positivt ut.


Som ni säkert redan läst på bloggen befinner sig adoptionsverksamheten i Colombia i ett känsligt läge, inte under någon tidigare kris har läget varit så allvarligt som nu. På bloggen skrev jag även kortfattade rapporter från mina olika besök på barnhemmen, om det är någon som inte sett det, och jag egentligen inget nytt att tillägga.
Dock vill jag flagga för att Chiquitines just haft sin årliga stämma då bl.a. den ekonomiska situationen för barnhemmet skulle diskuteras. Vi återkommer med mer information om barnhemmets situation när vi fått rapporten från stämman.
Personalen på ICBF har under en längre tid verkad handlingsförlamad, det har varit svårt att få några besked om var adoptionsverksamheten är på väg. Under min resa ryktades det om att Diego Molano skulle avgå, men jag fick senare bekräftat att hans avskedsansökan inte godtagits. Jobbet som direktör på ICBF är inte särskilt populärt… Speciellt inte nu.
Utredning som den s.k. Procuradurían (motsvarande riksåklagarmyndigheten) genomförde under förra året visade som vi tidigare berättat på en del brister i systemet och myndigheten uttalade sig mycket kritiskt mot ICBF. De anklagas bl.a. för bristande tillsyn gentemot adoptionsbarnhemmen och i sin iver att vara Procuradurían till lags håller nu ICBF på att ta kål inte bara på adoptionsbarnhemmen utan även andra barnhem som arbetar med omhändertagna barn. Detta framgick under en middag med flera representanter från RedPai, det nätverk av institutioner vi samarbetar med inom vårt bistånd.
Antalet genomförda adoptioner fortsätter att minska dramatiskt, både via ICBF och de privata adoptionsbarnhemmen, men antalet återföreningar minskar också. Det beror dels på att de barn som omhändertagits faktiskt inte kan återförenas med sina biologiska föräldrar, och dels på att antalet helt övergivna barn åter ökar.
Trots detta deprimerande panorama tycker vi oss ändå se att det finns en plats att fylla för Adoptionscentrum i Colombia. De privata barnhemmen samarbetar som ni vet med väldigt få organisationer idag och vi har en ganska unik relation till flera av dem. Barnhemmen de har ett tydligt fokus på barn med särskilda behov och detta är en kategori barn som ICBF verkligen behöver hjälp med, och kommer att behöva hjälp med även fortsättningsvis.
Igår kallades alla representanter för de utländska organisationerna till ICBF äntligen till ett informationsmöte med Ilvia Rut Cardenas, chef på adoptionsavdelningen. Nedan följer en kort sammafattning av vad som sas på mötet:
Ilvia Rut inledde mötet med att säga att adoptionsverksamheten i Colombia genomgår en mycket svår tid och hon vädjade till alla organisationer att, istället för att sprida rykten och baktala ICBF, samarbeta och försöka hålla en professionell attityd. Hon sade att det inte handlar om att adoptionerna från Colombia stoppats av ICBF, även om många organisationer inte förmedlat en enda adoption sedan september 2012, utan att den kraftiga minskningen är ett resultat av flera olika faktorer. Dels konsekvenserna av Manuel Teodoros adoptionskritiska TV-dokumentärer förra året, dels riksåklagarmyndighetens utredning av ICBF’s verksamhet och kritiken som framförts mot ICBF både från riksåklagaren och från regeringshåll. Slutligen nämnde hon domslutet T844, som kom i slutet av förra året; som så många andra gånger handlar det om en s.k. ”tutela” (anmälan) från en civil, i det här fallet en biologisk mormors mor, som efter att barnbarnsbarnet förklarats tillgängligt för adoption fått reda på barnets existens och anmält ICBF för att myndigheten inte informerat henne och erbjudit henne vårdnaden. Domaren dömde till mormorsmoderns fördel och beordrade ICBF att ge henne vårdnaden om barnet. Denna dom är prejudicerande och som ett resultat har ICBF beordrats att söka biologiska släktingar fram till sjätte ledet och ICBF har tagit fram en manual för hur detta sökande skall gå till. Naturligtvis kommer det att leda till att utredningarna av barn som är omhändertagna kommer att öka enormt.
Vad det gäller kritiken som framförts mot Diego Molano och hans ”låga profil” under attackerna från Manuel Teodioro, berättade Ilvia Rut att ICBF skicka flera skrivelser till TV-stationen Caracol men att Diego Molano inte givits tillfälle att bemöta kritiken. Nu håller ICBF på att förbereda en kampanj som skall informera om myndigheten och det arbete som görs för barn och unga i Colombia.
De 1300 utredningar som gjordes om under förr året är klara och i 18% av fallen har barnen nu någon kontakt med biologisk släkting. I 72% av fallen slutade åter i beslut om att barnens skulle få en ny familj genom adoption och flera adoptioner är redan genomförda. De flesta inhemska.
Många internationella organisationer och centralmyndigheter, som inte själva samarbetar med de privata adoptionsbarnhemmen, har kritiserat dessa och menat att deras verksamhet skonats under krisen, men Ilvia Rut tillbakavisar kritiken. Hon hänvisar till statistiken som visar på att 14% av adoptionerna genomförs via de privata barnhemmen och 86% via ICBF. Majoriteten av de adoptioner som de privata barnhemmen genomför är barn med särskilda behov och hon passar på att framföra hur imponerad ICBF är över deras arbete för att hitta familjer åt dessa barn.
I dagsläget finns 3031 familjer på ICBF’s väntelista och i år har endast 11 internationella adoptioner genomförts. ICBF uppmanar de organisationer som har många ansökningar på myndigeheten att se över väntetiderna och dra tillbaka resp. inte skicka fler ansökningar. Adoptionscentrum har inga familjer med ansökan på ICBF.
I den kritik som framförts från regeringshåll framhålls bristfällig återrapportering, varför ICBF nu har det som ett av sina viktigaste kriterier för förnyad licens i landet. Många organisationer uppges nu vara ikapp med återrapporteringen.
Den 29-30 maj har ICBF kallat atta utländska centralmyndigheter till möte i Medellín. Inga representanter från adoptionsorganisationerna kommer att få lov att medverka.
Slutligen understryker Ilvia Rut att ICBF anser att adoption är ett bra alternativ för barn som inte kan växa upp i sin ursprungsfamilj. De har genomfört en intern studie som visar på de positiva erfarenheterna och det kommer under året även att genomföras en extern studie. Den grupp som skall göra studien kommer från universitetet la Javeriana i Bogotá och kommer bl.a. att intervjua adoptivfamiljer som adopterade under åren 2007-2012.

3 kommentarer:

  1. inte direkt uppmuntrande nyheter:( hoppas så att det kommer igång igen i Colombia..vi väntar och väntar på att få bli morföräldrar igen till en liten till från Colombia..håller tummarna att ni oxå får posiitva besked snart..

    SvaraRadera
  2. Hej Colombia mormor

    Som du kanske redan har läst så har vi avslutat vårat köande för Colombia. Vi hoppas och tror att det ska gå fortare med Sydkorea. Hoppas hoppas att ni snart får ett barnbarn från Colombia.

    SvaraRadera
  3. Hej!! tror ni gör rätt som tänker om..som jag fattade det så har ni inte handlingarna på ett spec barnhem och då kommer det säkert ta tid..eftersom det knappt rör sig för dom som har handlingar på spec barnhem:( Vi hoppas så att vårt barnbarn kommer snart för dom kommer inte ta bort sina handlingar därifrån i detta läge..Önskar er stort lycka till nu och att det går fort!! Kommer fortsätta följa er på eran livs resa!!!

    SvaraRadera